Джасинда Ардърн се сбогува емоционално със сънародниците си като премиер на

...
Джасинда Ардърн се сбогува емоционално със сънародниците си като премиер на
Коментари Харесай

Премиерът на Нова Зеландия се оттегли с емоционално сбогуване

Джасинда Ардърн се сбогува прочувствено със сънародниците си като премиер на Нова Зеландия. В прощално изявление тя благодари за добрината и съпричастността, които новозеландците са показали към нея.

Дни откакто разгласи изненадващо, че се отдръпва от премиерския пост, тъй като няма повече сила, с цел да управлява страната, 42-годишната Ардърн участва на среща на политици и маори в дребния град Ратана, северно от столицата Уелингтън. Там тя бе заобиколена от поддръжници, които желаеха да се снимат с нея. " Благодаря ви от цялото си сърце за това, че ми дадохте най-голяма привилегия в моя живот ", сподели Ардърн пред събралите се хора.

Премиерката ще подаде публично оставка в сряда (25 януари) и ще бъде сменена на поста от новия водач на Лейбъристката партия Крис Хипкинс.

В град Ратана Ардърн и Хипкинс, както и политици от опозицията през днешния ден участваха и на честванията за маорския оракул Тахупотики Уайерму Ратана. Ардърн носеше черна рокля и бе покрила раменете си с обичайно маорско покривало.

По време на визитата премиерката в оставка се срещна и с маорски старейшини. " Благодаря Ви, че бързо ни научихте да обичаме ", сподели на Ардърн един от старейшините.

Джасинда Ардърн завоюва благосклонностите на интернационалната общественост с това, че донесе бебето си на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации през 2018 година и с това че постави шал върху косите си сходно на хиджаб по време на среща с околните на жертвите на всеобщо ликвидиране в Крайстчърч през 2019 година Въпреки че стана цел на ненавист, обиди и насмешки в обществените мрежи от страна на десни екстремисти, Ардърн съобщи през днешния ден, че напуща работата си с изпълнено с обич сърце.

" Искам да знаете, че напущам с още по-голяма обич и обвързаност към Нова Зеландия и народа, в сравнение с когато започнах работата си като министър председател ", съобщи тя. Днес пред публицисти Ардърн отхвърли да дава отговор на политически въпроси и сподели, че те към този момент са от компетенциите на нейния правоприемник на поста. " Готова съм да бъда доста неща. Готова съм да бъда редови народен представител. Готова съм да бъда сестра и майка ", съобщи тя в отговор на журналистически въпрос какво ще прави в този момент, написа Българска телеграфна агенция.

Дъщеря ѝ Нийв, която тази година ще навърши 5 годинки, ще стартира учебно заведение през юни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР